In het bestuurdersmagazine van WGV Zorg en Welzijn, dat vandaag verscheen, een artikel over wat wiskundige modellen de zorg kunnen opleveren. HHM-adviseur Inge Tensen komt uitgebreid aan het woord over het planningsmodel voor doelgroepenvervoer waarmee gemeenten dit vervoer kwalitatief kunnen verbeteren en tegelijkertijd kosten kunnen besparen.
Tensen adviseert gemeenten hierin. In het bestuurdersmagazine vertelt zij hoe het vervoer van leerlingen, ouderen en mensen met een (verstandelijke) beperking gemiddeld tien tot twaalf procent efficiënter kan als doelgroepen worden gecombineerd en er slimmer wordt gepland.
Tensen merkt dat er steeds meer belangstelling is voor het planningsmodel: “Een jaar geleden had iedereen het nog te druk met de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten per 1 januari. Nu is men steeds meer bezig met de transformatie. Daarbij helpt de aanpak van bureau HHM waarin de zelfredzaamheid en kwaliteitseisen van de inwoners voorop staan. Met als sluitstuk het inventieve vervoersmodel”.
Zo begeleidt collega adviseur Lennart Homan Samen Zwartsluis met het optimaliseren van het doelgroepenvervoer. Samen Zwartsluis is een Invoorzorg! Project waarin zorgorganisaties Icare, IJsselheem, Frion en RIBW en de gemeente Zwartsluis participeren. Samen willen zij de kwaliteit van zorg en ondersteuning vergroten zonder de kosten te verhogen.
In Zwartsluis rijden wekelijks 171 taxibusjes voor het bijzonder vervoer. De busjes brengen bijvoorbeeld leerlingen naar school of ouderen naar de dagbesteding. Lennart Homan: “Uit de eerste berekeningen met behulp van het planningsmodel blijkt dat dit twaalf procent efficiënter kan.” Projectleiders Sara Wind en Changuna Bijvank van Samen Zwartsluis zijn enthousiast en hopen op termijn de hele gemeente Zwartewaterland te interesseren voor het planningsmodel zodat de kwaliteit en efficiëntie van het vervoer op grotere schaal verbeterd kan worden.
Zie ook:.
We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.