Tijdens een gastcollege bij de opleiding Casemanagement van de Hoge School van Arnhem en Nijmegen (HAN) op dinsdagmorgen 31 maart gaf Sanja Bouman de woorden die samenhangen met regie betekenis, vanuit het perspectief van de klant. Het woord casemanager wordt namelijk zo veel gebruikt dat verwarring ontstaat. Wie is nu de regisseur van de regisseurs?
De klant heeft regie, liefst volledig. Maar niet iedereen is in staat zelf deze regie te voeren. Wanneer dit niet kan wordt cliëntondersteuning ingezet. Als die ondersteuning geboden wordt door verschillende mensen is het nodig dat één van de hulpverleners de regie neemt. Is dat dan de casemanager en hoe zit het, nu gemeenten integraal verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg en crisisinterventies? Wie is dan de casemanager en heeft de regie. Wat als de veiligheid aan de orde is en de burgemeester de regie heeft? Wat heeft de casemanager dan nog te zeggen?
Tijdens het gastcollege ging Sanja even terug in de tijd. De tijd dat zij voor Frieslab een overzichtelijk model voor casemanagement ontwikkelde. Benieuwd naar dit model? Uitleg vind je hier. Maar actueler is de beleidsontwikkeling rondom de regie bij multiprobleem gezinnen. Sanja Bouman lichtte de aanpak ter voorkoming van escalatie toe: AVE.
Tijdens het college en na afloop was er alle ruimte voor vragen en discussie. Deelnemers gaven aan dat het een herkenbaar verhaal was waarin zowel de breedte als de diepte aan bod kwam. Het riep ook een goede discussie op. De vragen en antwoorden richtten zich vooral op privacy, veranderen terwijl de nieuwe kaders nog niet helder zijn en de samenhang tussen wijkteam, wijkverpleegkundige en de rol van casemanager hierbij. Professionals ervaren een glazen schot tussen hun input uit de praktijk en de manier waarop dit door het management wordt opgepakt. ‘Het lijkt wel of ze ons niet horen..’
We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.