Voor een Overijsselse gemeente onderzoekt bureau HHM de effecten van de inzet van een nieuw toegangsteam voor de jeugdhulp. Het doel van het nieuwe toegangsteam? De benodigde ondersteuning zonder schotten, met minimale bureaucratie en vanuit één zogeheten familiegroepsplan te realiseren.
Het Team Jeugd is een publiek private samenwerking tussen de gemeente en enkele aanbieders. Zij hebben fors geďnvesteerd in het Team Jeugd. De vraag is nu in hoeverre beoogde beleidsdoelstellingen worden behaald en waar mogelijkheden voor verbetering liggen. Het onderzoek bestaat uit drie fasen:
1 Een documentanalyse, waarin beleidsdoelstellingen en inrichtingskeuzes in kaart worden gebracht.
2 Het verzamelen van kwantitatieve informatie en kwalitatieve informatie over de prestaties van het Team Jeugd.
3 Het analyseren en presenteren van de bevindingen, inclusief verbetermogelijkheden.
Maartje Hanning: “Met de introductie van Team Jeugd is ook het zogenaamde familiegroepsplan geďntroduceerd. Hierbij stelt de professional samen met de familie een plan op. In dit plan komt niet alleen naar voren wat de benodigde inzet van professionals is, maar nadrukkelijk ook welke inzet van bijvoorbeeld familieleden gevraagd wordt. De leden van Team Jeugd zijn enthousiast en zien dat familieleden echt willen meewerken aan het verbeteren van de situatie.”
We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.