Onderzoek naar instroom in VG7 en verklaringen
Onderzoek naar instroom in VG7 en verklaringen
Het aantal Meerzorg-aanvragen in de gehandicaptenzorg stijgt. Wat opvalt is dat er een groep jongeren is die met een zorg- en ondersteuningsvraag (vanuit de Jeugdwet óf Wmo óf zonder zorggeschiedenis) al direct met een hoge VG-indicatie de Wlz instroomt. Zonder dat duidelijk is hoe of waarom dit gebeurt. Om onnodige verzwaring van zorg- en ondersteuningsvragen te voorkomen, wil het team Gehandicaptenzorg van de directie Langdurige Zorg (DLZ) meer inzicht in de kenmerken en afgelegde reis in zorg- en ondersteuning van deze jongeren.
Het gaat om de groep jongeren tussen de 12 en 27 jaar die:
- zonder eerdere Wlz-indicatie een VG7-indicatie krijgen, óf
- zonder eerdere Wlz-indicatie een VG6-indicatie krijgen én binnen een jaar doorstromen naar VG7, en/of
- binnen een jaar na de VG7-indicatie Meerzorg ontvangen.
We voeren een uitgebreide kwantitatieve analyse uit op de beschikbare CBS-data. We analyseren de kenmerken van deze jongeren en de zorgreis die zij hebben afgelegd, van de periode voor hun Wlz-indicatie tot aan de zorg die zij momenteel ontvangen. Door gesprekken te voeren met jongeren zelf, professionals en de begeleidingscommissie brengen we het verhaal achter de cijfers in kaart. We stellen individuele levensreizen op.
Onderzoeker Janet van den Boer: “We proberen factoren die een belangrijke rol in iemands leven hebben gespeeld en mogelijk hebben bijgedragen aan de zorgvraag te visualiseren en te categoriseren. Zo hopen we, door letterlijk op een andere manier te kijken, tot nieuwe inzichten en concrete oplossingsrichtingen te komen.”
Om een breed beeld te krijgen en oplossingsrichtingen te identificeren, organiseren we twee reflectiebijeenkomsten met ervaringsdeskundigen uit de praktijk. Hierbij betrekken we alle relevante partijen om te reflecteren op de uitkomsten van het onderzoek en samen tot prioriteiten en aanbevelingen te komen. De bevindingen en inzichten leiden tot een rapportage met concrete handvatten om de zorg voor deze jongeren verder te verbeteren.
Meer weten over dit project
Neem gerust contact op met onze adviseurs
Kennismaken?
We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.