Skip to main content

Opbouw tarieven Huishoudelijke Ondersteuning

woensdag 31 jul, 2024

Opbouw tarieven Huishoudelijke Ondersteuning

woensdag 31 jul, 2024

NADERE ANALYSE VAN DE TARIEVEN IN DE PRAKTIJK

Door de toenemende problemen op de arbeidsmarkt wordt de verdeling van schaarste aan Huishoudelijke Ondersteuning een groter vraagstuk dan het tarief. Toch wordt op veel plaatsen nog altijd veel gesproken over de opbouw van een reëel tarief, daar waar inspanningsgericht wordt bekostigd. Om de gesprekken tussen aanbieders en gemeenten over reële tarieven voor Huishoudelijke Ondersteuning (HO) makkelijker en sneller te laten verlopen, schreven wij de notitie ‘Opbouw tarieven Huishoudelijke Ondersteuning’. Hiermee hopen we dat er ruimte ontstaat voor het gesprek over hoe we er in de (nabije) toekomst voor zorgen dat HO beschikbaar blijft voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.

De afgelopen jaren hebben we vanuit bureau HHM in veel (regio’s van samenwerkende) gemeenten advies gegeven over de tarieven van de Huishoudelijke Ondersteuning (HO). We merken dat de onderlinge verschillen tussen gemeenten steeds kleiner worden. Bovendien voeren we in veel opdrachten, soms ook gelijktijdig, dezelfde discussies, vaak ook met dezelfde aanbieders. Daarnaast hebben we in de tweede helft van 2023, na het openbreken van de cao VVT en de oplopende inflatie, gemerkt dat de tarieven steeds meer onder druk zijn komen te staan. De interne kostprijs van aanbieders lijkt te stijgen, waardoor meer discussie ontstaat over de tarieven die gemeenten hanteren. Wij zien dat die discussie in de praktijk gaat over:

  • De gemiddelde inschaling (de periodiekmix).
  • De overhead van de organisatie.
  • Het gemiddelde ziekteverzuim als onderdeel van de productiviteit van de medewerkers.
  • De wijze van indexatie van een vastgesteld tarief.

Op basis van onze ervaringen in een brede reeks van opdrachten, schreven we de notitie. Voor elk van de bovengenoemde punten doen we een voorstel voor de benadering van de parameterwaarde vanuit de praktijk van een ‘gemiddeld efficiënte aanbieder’. Hiervoor analyseerden we informatie uit de uitvoeringspraktijk sinds begin 2023. Met deze notitie beogen we niet om het HO tarief te normeren. Het kan voorkomen dat lokaal of regionaal op grond van de uitvoeringspraktijk wordt afgeweken van de algemene uitkomsten. We hopen vooral dat we een bijdrage kunnen leveren aan het beheersbaar houden van de Huishoudelijke Ondersteuning omdat dankzij HO veel, voornamelijk oudere mensen, helpt thuis hun zelfstandigheid te behouden.

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.