Proeftuinen Langdurige Zorg: Handen Ineen een ontschot wijkbudget voor zorg en welzijn

maandag 24 aug, 2015

Proeftuinen Langdurige Zorg: Handen Ineen een ontschot wijkbudget voor zorg en welzijn

maandag 24 aug, 2015

In dertien regio’s in Nederland zijn ter voorbereiding op de hervorming langdurige zorg proeftuinen opgezet. De proeftuinen boden gemeenten en lokale zorg- en welzijnsorganisaties de kans om ervaring op te doen en te experimenteren met nieuwe manieren van (samen)werken. Dit leverde waardevolle kennis op voor de invulling en verbetering van de langdurige zorg. Een van die proeftuinen is Handen Ineen in Leeuwarden. Bureau HHM evalueerde deze proeftuin.

Handen Ineen is een samenwerking tussen vier zorgaanbieders, de gemeente en zorgverzekeraar De Friesland. Zorgbelang Friesland en Frieslab dachten actief mee. Het doel van deze proeftuin is de zorg en ondersteuning beter aan te laten sluiten bij de daadwerkelijke behoefte van ouderen. Om dit te realiseren is twee jaar gewerkt met een wijkbudget. Het wijkbudget omvatte het AWBZ en Wmo-budget dat ontschot werd ingezet om inwoners op maat te ondersteunen. Uit de evaluatie bleek dat de zorgconsumptie daalde en de ervaren kwaliteit gelijk bleef. Leerpunten lagen op het terrein van samenwerking en concurrentie. Benieuwd de verdere resultaten? Het evaluatieboekje is hier te vinden.

Meer lezen?

Het kan wel! Het kan wel! Is een makkelijk leesbaar boekje over transformatie in zorg en welzijn. Het laat zien hoe je systemen kunt doorbreken en de blijvende verandering in zorg en welzijn realiseert.

Het rapport ‘Proeftuinen hervorming langdurige zorg’ van het Ministerie van Volksgezondheid en Sport, omvat beschrijvingen van de doelstellingen, resultaten en geleerde lessen van elf van deze proeftuinen.

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.