Slim vervoersmodel verhoogt kwaliteit en verlaagt kosten

dinsdag 12 mei, 2015

Slim vervoersmodel verhoogt kwaliteit en verlaagt kosten

dinsdag 12 mei, 2015

Samen met de Universiteit Twente ontwikkelde bureau HHM een innovatief planningsmodel, waarmee het doelgroepenvervoer beter en goedkoper kan. Wiskundestudente Inge Tensen van de Universiteit Twente studeert 19 mei af op dit model. Het model organiseert vervoersstromen voor kwetsbare mensen slimmer. Denk daarbij aan ouderen of mensen met een beperking.

Het doel is een efficiënte planning met behoud van kwaliteit. Het model houdt bijvoorbeeld rekening met specifieke wensen en eisen van zowel klant, aanbieder als vervoerder. Denk hierbij aan het soort busje of de eisen die aan de chauffeur worden gesteld. Het model houdt bovendien rekening met mogelijke vertragingen door bijvoorbeeld verkeershinder. Zo ontstaat een vervoersplanning die beter aansluit bij de gewenste aankomst- en vertrektijd van de klant.

Bureau HHM ziet enorme toepassingsmogelijkheden voor het model. Het past goed bij de grotere rol die gemeenten kregen bij het vervoer van specifieke doelgroepen. Daarbij wordt gestimuleerd dat ook kwetsbare inwoners zo veel mogelijk gebruikmaken van het regulier openbaar vervoer. Maar er blijft altijd een grote groep kwetsbare aangewezen op het doelgroepenvervoer. Door dat vervoer slimmer te organiseren, verbetert de kwaliteit en kan Nederland jaarlijks tweehonderd miljoen euro besparen.

Zie ook:.

Universiteit Twente

Artikel Telegraaf 13 mei 2015

Artikel UT Nieuws 13 mei 2015

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.