Spelenderwijs naar een sterk team met ‘Vakmanschap op de kaart’

maandag 11 mei, 2015

Spelenderwijs naar een sterk team met ‘Vakmanschap op de kaart’

maandag 11 mei, 2015

Ruimte voor de professional, zelfsturing, vakmanschap en regeldruk. Actuele én populaire termen in de zorgsector. Maar wat betekenen deze termen voor de praktijk en hoe kijken teamleden hier naar?

Dit spel bevat 102 prikkelende vragen die teamleden uitnodigen om zich uit te spreken over deze onderwerpen en ze te koppelen aan persoonlijke ervaringen om zo tot een sterk team te komen.

Met de vragenset kunnen teamleden elkaar (nog beter) leren kennen en op een laagdrempelige wijze feedback geven. De vragen zijn ingedeeld in zes categorieën:

 • Cliënt & professional
  Voorbeeldvraag: Op welk resultaat dat je met een cliënt bereikt hebt bereikt, ben je het meest trots? En waarom?
 • Professional & teamleider
  Voorbeeldvraag: Waarin geeft jouw leidinggevende het goede voorbeeld aan jou?
  Waarin geef jij zelf het goede voorbeeld aan je collega’s?
 • Professional & organisatie
  Voorbeeldvraag: “Ik voel mij gesteund door de organisatie om meer maatwerk voor een cliënt te gaan bieden.” In hoeverre klopt dit voor jou?
 • Praktijk & leren
  Voorbeeldvraag: Welke ongeschreven regels zijn er in deze organisatie en/of in jullie team?
 • Samenwerken
  Voorbeeldvraag: Hoe geduldig ben je in je contact met anderen? Wanneer ben je ongeduldig?
 • Net als thuis
  Voorbeeldvraag: Wat zou je op je werk graag ‘net als thuis’ willen doen? Wat houdt je tegen?

De vragenset biedt verschillende speelmogelijkheden. Het kan gespeeld worden in één sessie van 45-60 min, waarbij maximaal 15 teamleden om de beurt een kaart trekken en de vraag op de kaart beantwoorden. Ook zijn deze kaarten erg geschikt om een werkoverleg mee te beginnen of als onderdeel van een teambuildingsdag.

Benieuwd naar praktijkervaringen?
Vakmanschap op de kaart is ontwikkeld door bureau HHM binnen het In voor Zorg! Traject bij stichting De Binnenvest. Praktijkervaringen leren ons dat teamleden positief verrast zijn. Met name omdat ze geprikkeld worden om na te denken over hun eigen rol als professional in een veranderende omgeving, elkaar beter leren kennen en leren van elkaars ervaringen. Veroniek van Lieshout, project- en teamleider bij stichting De Binnenvest vertelt u er graag over!

Het spel bestellen?
Dat kan. De vragenset ‘Vakmanschap op de kaart’ bestelt u tegen de kostprijs van € 13,25 per doosje, exclusief BTW en verzendkosten. Stuur een e-mail naar: secretariaat@hhm.nl met uw adresgegevens en het aantal doosjes dat u wenst te ontvangen. Wij zorgen ervoor dat ze zo snel mogelijk uw kant op komen.

 

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.