Succesvolle Groeidag op een bijzondere locatie

vrijdag 17 feb, 2017

Succesvolle Groeidag op een bijzondere locatie

vrijdag 17 feb, 2017

De stallen van Olympisch springruiter Schröder, BWG Stables, vormden dinsdag 14 februari het decor voor de Groeidag van bureau HHM. Een dag lang gingen deelnemers aan de slag met de vraag: Hoe zorg je voor blijvende verandering door samen te werken? “Super om op zo’n locatie geïnspireerd te worden. Ik heb naast de inhoud ook veel opgestoken van de gebruikte werkvormen.”
 
Op het programma stonden verschillende workshops die de toepasselijke naam Hindernis meekregen:
 

  • Hindernis 1        Waarden waarmaken      door Ingrid Omen
  • Hindernis 2        Alle stemmen tellen       door Chantal IJland
  • Hindernis 3        Blijvend veranderen       door Judith Kippers

 
Wim Schröder hield een inspiratieclinic over het hebben van een visie, de kracht van samenwerking en het benutten van talent. Tijdens zijn clinic vroeg iemand Wim: “Hoe weet je of een paard fit is?” Hij antwoordde kordaat: “Dat merk je wel als ruiter”. Zijn antwoord sloot precies aan op de essentie van de workshop Blijvend veranderen van Judith Kippers. Judith: “Wat je vaak ziet is dat organisaties die een verandering willen doorvoeren hier een vast stramien voor hanteren: van het schrijven van een plan tot de implementatie. Vaak gaat het dan over concrete acties op vastgestelde momenten. De voortgang wordt gemeten en aan het einde van het traject ‘moet’ de verandering er zijn. In de praktijk zie je dat het vaak anders werkt. Iedereen heeft zijn eigen verandertempo en de voortgang hoef je vaak helemaal niet te meten. Je weet wel wat goed gaat en waarvoor extra aandacht nodig is. Door hierop te vertrouwen en aan te sluiten bij het eigen tempo van mensen kom je vaak een stuk verder en creëer je blijvende verandering.”
 
Hoe kom je nu tot gedragen besluiten? Het antwoord hierop in de workshop van Chantal was: geen beslissingen voor, maar met mensen maken. Chantal: "We zien in verandertrajecten vaak dat organisaties medewerkers wel laten meedenken en meepraten, maar niet of beperkt betrekken in de besluitvorming en dat bij besluitvorming vaak de ‘meeste stemmen tellen’. Door alle perspectieven te horen EN te benutten, vermindert sabotagegedrag en verhoog je de kwaliteit van een besluit. Deep Democracy is daarbij een zeer bruikbare methodiek. Aan de hand van dit gespreksmodel hebben de deelnemers vandaag ervaren dat het meerwaarde heeft de stem van de minderheid aan de meerderheidsbeslissing toe te voegen. Je komt tot betere besluiten en meer draagvlak.”
 
Waarden waarmaken hoe doe je dat? Hierop zochten deelnemers het antwoord tijdens de workshop van Ingrid. “Veel organisaties werken met waarden en stelden deze waarden vast met meerdere mensen uit de organisatie. Hoe je ze vervolgens ook waarmaakt is binnen veel organisaties nog een uitdaging. Wij ervaren binnen verandertrajecten dat het helpt om de waarden heel concreet naar gedrag in de dagelijkse praktijk te vertalen en te verbinden aan de doelen die je wilt bereiken. Wij helpen organisaties hierbij.”
 
De dag werd afgesloten met een Barrage waarin iedereen de gelegenheid kreeg om specifieke vragen te stellen of om ervaringen te delen en feedback te vragen. Deelnemers maakten kennis met dynamische werkvormen om ook in de eigen organisatie toe te passen en gingen naar eigen zeggen naar huis met: “Veel inspiratie, energie en stof tot nadenken.”

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.