Skip to main content

Taakgerichte uitvoeringsvariant in het sociaal domein: Wat zijn de succesfactoren?

vrijdag 07 feb, 2025

Taakgerichte uitvoeringsvariant in het sociaal domein: Wat zijn de succesfactoren?

vrijdag 07 feb, 2025

Gemeenten kiezen steeds vaker voor een taakgerichte uitvoeringsvariant om de zorg en ondersteuning te transformeren, meer samenhang te creëren tussen verschillende zorgvormen, de samenwerking tussen aanbieders te verbeteren en kosten te beheersen. Met als uiteindelijke doel inwoners de zorg- en ondersteuning te kunnen blijven bieden die nodig is. Stijn Peters deed als stagiair binnen bureau HHM onderzoek naar de taakgerichte uitvoeringsvariant.

Het onderzoek geeft antwoord op hoe de taakgerichte uitvoeringsvariant momenteel wordt toegepast bij gemeenten en welke factoren effect hebben op de praktijk van de taakgerichte uitvoeringsvariant voor het inkopen van zorg en ondersteuning. Hij onderzocht ook in welke mate opgavegericht samenwerken hierin een rol speelt.

 De belangrijkste bevindingen

  1. Voorbereiding is cruciaal
    Het onderzoek toont aan dat de voorbereiding essentieel is voor het succes van de taakgerichte uitvoeringsvariant. Gemeenten onderschatten vaak de complexiteit van de voorbereiding, die veel tijd en grondige afstemming vereist. Het creëren van draagvlak bij zowel gemeenten als aanbieders is hierbij van groot belang. Daarnaast moeten veranderingen in de organisatiestructuur, organisatiecultuur en het contractmanagement goed worden voorbereid om een soepele uitvoering te garanderen. De juiste voorbereiding verhoogt de kans dat hoofdaanbieders voldoende capaciteit hebben om de taken goed uit te voeren.
  2. Transformatie vraagt om investeringen
    Een belangrijk motief voor gemeenten om de overstap te maken, is de wens om zorg en ondersteuning te vernieuwen en te transformeren. De transformatie gaat verder dan het simpelweg uitvoeren van reguliere taken; het vraagt om innovatie, cultuurverandering en investeringen van de hoofdaanbieders. Gemeenten kunnen deze transformatie ondersteunen door duidelijke contractuele kaders te bieden en voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen. Het onderzoek wijst uit dat een goed opgesteld lumpsumbudget essentieel is om de gewenste transformatie te realiseren.
  3. Samenwerking is de sleutel
    De taakgerichte uitvoeringsvariant draait om opgavegericht samenwerken tussen gemeenten en aanbieders. Dit partnerschap vraagt om wederzijds vertrouwen, een gezamenlijke visie en een gedeeld belang in het behalen van de maatschappelijke opgave. Sturing, monitoring, leren en ontwikkelen – ook op het gebied van samenwerking – zorgen dat de opgaven succesvol worden uitgevoerd. Regelmatige evaluaties en het creëren van een stevige communicatielijn tussen contactpersonen binnen de verschillende lagen van de organisatie(s) spelen hierbij een cruciale rol.

Deze infographic laat de belangrijkste bevindingen van het onderzoek zien en helpt gemeenten en zorgaanbieders bij het begrijpen van de factoren die bepalend zijn voor het succes van de taakgerichte uitvoeringsvariant.

 

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.