Transformatiegids: de kansen voor 2017

donderdag 15 dec, 2016

Transformatiegids: de kansen voor 2017

donderdag 15 dec, 2016

Door: Judith Kippers

Het is alweer december. Een verwachtingsvolle maand, waarin alle doelen van 2016 nog ‘even’ waargemaakt moeten worden. En waarin we ons voorbereiden op wat het nieuwe jaar ons gaan brengen. Een maand dus om stil te staan, terug te kijken en van daaruit vooruit te zien.

Het afgelopen jaar hebben wij op diverse plekken in het land meegedacht en meegewerkt aan misschien wel de meest complexe, intense, boeiendste verandering in tijden: de transformatie in het sociaal domein. Het is bewonderenswaardig wat gemeenten en hun maatschappelijke partners al bereikt hebben. En we zien ook nog heel veel kansen, soms meesterlijk verpakt in ogenschijnlijk onoplosbare problemen.

Kansen waarmee we aan de slag kunnen en moeten. Want we hebben een bescheiden rolbekwame en rolvaste overheid nodig. En een wakkere samenleving. Steevast horen of zien we de vraag: ‘Hoe doen we dat dan?” Nou, door kansen allereerst te zien. En door vervolgens een eerste stap te zetten.

Omdat niemand dit alleen kan, reiken wij u de hand. In deze Transformatiegids schetsen we een aantal transformatiekansen en bijbehorende eerste stappen.

In dit eerste deel allereerst de kansen voor het gemeentelijk bestuur. Want als ons iets duidelijk is geworden in 2016, is het dat de gemeente haar burgers alleen maar kan laten bewegen, als zij eerst zelf in beweging komt. Als rolmodel in deze bijzondere trektocht.

Dat start ons inziens bij het denken, en uit zich snel daarna in het doen. Wij wensen u daarom in december tijd toe om te bezinnen, kansen te zien en te pakken. En zo uw verwachtingen en verlangens voor 2017 waar te maken. En geen zorgen, want na stap 1 komt altijd stap 1.

In januari 2017 verschijnt deel 2 van deze Transformatiegids, met hierin de kansen voor de gemeentelijke organisatie in 2017.
 
Download de eerste Transformatiegids: de kansen voor 2017

 

 

Meer weten over dit project

Neem gerust contact op met onze adviseurs

Kennismaken?

We komen graag met jou en jouw organisatie in gesprek hoe we samen de zorg voor kwetsbare mensen beter kunnen maken.