Beschrijving leveringsvormen Wlz voor ouderinitiatieven
Er lijkt een toenemende druk te zijn op ouderinitiatieven om over te stappen van een persoonsgebonden budget naar zorg in natura. Dat constateerde de Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven (LVOI) door vragen en signalen van haar leden, in het bijzonder over het volledig pakket thuis. Daarom vroeg de LVOI aan ons om de verschillende leveringsvormen in de Wlz te beschrijven. De beschrijving heeft tot doel om ouderinitiatieven te ondersteunen bij een afgewogen keuze.
Een ouderinitiatief is een woonvorm, opgezet door ouders van kinderen met een beperking, om gezamenlijk vorm te geven aan het wonen en zeggenschap te houden over de zorg. De ouders (of andere verwanten) richten daartoe een rechtsvorm in, realiseren een woonplek en kiezen samen de zorgaanbieder voor de basiszorg. Het persoonsgebonden budget (pgb) als financieringsvorm voor de zorg past hier goed bij. De LVOI krijgt echter steeds meer signalen van leden dat zorgaanbieders aansturen op een overstap van het pgb naar het volledig pakket thuis (vpt).
Het pgb en het vpt verschillen op belangrijke punten van elkaar, zowel qua verstrekkingen (waar heb je recht op met de betreffende leveringsvorm) als wat betreft de zeggenschap over de zorg en de financiële kant. Elke leveringsvorm heeft voor- en nadelen, afhankelijk van de wensen, draagkracht en bestuurskracht bij ouders. Het is belangrijk dat ouderinitiatieven die geconfronteerd worden met een keuze tussen pgb en vpt hier goed kennis van nemen.
Deze beschrijving is bedoeld om een handzaam overzicht te geven van de verschillende leveringsvormen in de Wlz. We geven objectieve informatie over de kenmerken van de leveringsvormen, op welke zorg en diensten je recht hebt en wie verantwoordelijk is om deze te regelen. Daarnaast gaan we in op een aantal thema’s die mee kunnen spelen in de keuze voor een leveringsvorm. De informatie is toegespitst op de situatie van een pgb-gefinancierd ouderinitiatief, maar is bruikbaar voor iedereen die meer inzicht wil in de leveringsvormen in de Wlz.
Met de informatie kunnen ouderinitiatieven intern in gesprek gaan over de gewenste leveringsvorm en onderling kennis en ervaring uitwisselen. Ook helpt het ze om goed beslagen ten ijs te komen in gesprek met bijvoorbeeld zorgaanbieders en zorgkantoor. De beschrijving van de Wlz-leveringsvormen maakt onderdeel uit van het kennisdossier dat de LVOI op haar website heeft geopend. Ouderinitiatieven die meer informatie willen, bijvoorbeeld over juridische en contractuele aspecten, kunnen daar terecht.